İçeriğe geç
Anasayfa » Makaleler » ANKARA ANLAŞMASI ile İŞ KURMA ve OTURUM İZNİ ALMA – 2025

ANKARA ANLAŞMASI ile İŞ KURMA ve OTURUM İZNİ ALMA – 2025

Ankara Anlaşması Nedir?

12 Eylül 1963’te Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ankara Anlaşması, ekonomik ve ticari bir anlaşma olup, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde iş kurma ve oturum izni alma hakkı tanır. Serbest meslek sahibi bireyler için Avrupa’da yaşamanın en kolay yollarından biridir. Ancak, başvuruların %90’ı eksik evrak nedeniyle reddedilmektedir. Bu nedenle uzman desteği almak önemlidir.

Ankara Anlaşması ile, Türk vatandaşlarına Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye ülkelerde, iş arama, iş kurma, iş kurma halinde ülkeye yerleşme gibi çok önemli ayrıcalıklar sağlanmış Türk vatandaşlarının üye ülke devlet vatandaşlarından ayrı bir muameleye tabi tutulmaması amaçlanmıştır. 

  • Özetle, Ankara Anlaşması ile serbest meslek sahibi Türk vatandaşları, oturum ve çalışma iznine başvurma hakkı elde eder. 

Kısaca Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’ya nasıl başvuru yapılabileceğinden ve hazırlanması gereken evraklardan bahsedelim.

Neden Ankara Anlaşması’na Başvurmalıyım?

  • Dil şartı aranmaz.
  • Eş, çocuk ve ebeveynlerinizle birlikte göç edebilirsiniz.
  • Beraberinizdeki kişiler çalışma izni alabilir.
  • AB ülkeleriyle kolay ticaret yapabilirsiniz.

Dikkat!

Burada belirmekte yarar var ki, bu oturum türü yalnızca serbest meslek sahibi olarak çalışmanıza izin verir. Başka herhangi bir işte örneğin maaşlı çalışan olarak çalışabilmeniz mümkün değildir.

Neden Hollanda?

  • Yüksek göçmen nüfusu nedeniyle kolay entegrasyon.

Hollanda göçmenler için entegrasyonu ve alışması en kolay ülkelerden biridir. Bir kere ülke küçük ve görece az bir nüfusa sahiptir. Bu az nüfus içerisinde göçmen sayısı oldukça yüksektir. Bu nedenle Hollandalılar göçmen nüfusuna alışıktır.

  • Toplumun %90’ı İngilizce konuşur.

Hollanda’nın sağladığı en büyük kolaylıklardan biri dildir. Tüm toplumda İngilizce konuşma oranı %90’ın üzerindedir. Günlük hayatta İngilizce konuşmayan bir Hollandalı’ya rastlama olasılığınız çok düşüktür. Bu nedenle, özellikle yerel dilin bilinmediği ilk yıllarda, entegrasyon ve iletişim çok kolaydır. 

  • Girişimciler için destekleyici devlet politikaları.

Hollanda, girişimciler ve kendi işini kurmak isteyen kimseler için adeta bir cennettir. Genel olarak girişimcileri ve kalifiye kimseleri ülkeye çekmek için politika üretirler. Bu nedenle şirket kurmak, bir StartUp başlatmak diğer ülkelere göre çok daha kolaydır. Eğer yeterince yaratıcı bir fikriniz varsa, devlet bu fikrinizi geliştirmeniz için sizi her alanda destekler. 

  • Ev sahibi olabilmek için yıllarca beklemenize gerek kalmaz.

Hollanda devleti, ülkede yaşayan insanların ev alarak yatırım yapmalarını herhangi bir şarta bağlamamıştır. Bu nedenle kira öder gibi ev sahibi olma fırsatından taze göçmen olarak bile faydalanabilmeniz mümkündür. 

Genel Şartlar

Diyelim ki iyi bir fikriniz ve bu fikri hayata geçirebilecek tecrübeniz var ve bunu Hollanda’da yapmaya karar verdiniz. Ankara Anlaşması kapsamında yapılan başvurular için pek çok şartı sağlamanız gerekir.

Bunlar;

  • Türk vatandaşı olmak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • Kamu düzeni ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturmamak.
  • Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş ve herhangi bir savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işlememiş veya terör eyleminde bulunmamış olmak 
  • Daha önce AB’de kaçak bulunmamış olmak.

Yukarıdaki şartları sağlıyor iseniz, Ankara Anlaşması’nın özel şartlarını sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmelisiniz. 

Özel Şartlar

Özel şartlar, Ankara Anlaşması kapsamında sağlamanız gereken şartlardır. Başvurumuzda hazırladığımız iş planları, tecrübe ve finansal durumunuzla ilgili toplarladığınız tüm belgeler aşağıda gösterilen üç temel şartı sağladığınızı kanıtlamak için yapılır. Bu üç özel şart; 

  • Hollanda’nın temel çıkarına hizmet ediyor olmak
  • Geçimini bağımsız ve kalıcı bir şekilde sağlayabilecek olmak
  • Gerekli tecrübe ve eğitime sahip olmak

Bu üç temel şartın aşağıdaki başlıklarda detaylı inceleyelim:

Hollanda’nın Temel Çıkarı Ne Demektir?

Yapacağınız iş, Hollanda’da bir ihtiyacı karşılamalı ve Hollanda ekonomisine pozitif bir katkı sağlamalıdır. Bu şartların karşılanıp karşılanmadığı Hollanda Girişimci Destek Dairesi’ne (RVO) tarafından incelenir. .

RVO her ne kadar geliştirdiği bir puanlama sistemi ile iş planının Hollanda ekonomisine pozitif bir katkı yapıp yapmayacağını değerlendirmekte ise de, bu puanlama Türk vatandaşlarına uygulanmaz. 

Ancak her ne kadar puanlama sistemi geçerli olmasa da, iş fikrinizi oluşturmak istediğiniz sektörde bir eğitiminizin bulunması, buna ilişkin bir master derecenizin bulunması, başvurunuzu olumlu etkileyecektir.

İş Planı Nasıl Hazırlanmalı

İş planı, gerçekleştirmek istediğiniz iş fikrinin nasıl gerçekleştirileceği, süreçlerin nasıl işleyeceğine yönelik hazırlamanız gereken bir plandır. Bu planda temel olarak ürün ve finansal kaynaklar göz önünde bulundurularak gelecek hedefleri ortaya konur. Süreçte karşılaşabilecek sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ortaya konur. Böylece yapacağınız iş hakkında detaylı bir fikir sahibi olduğunuz, karşılaşabileceğiniz zorlukları öngördüğünüz, bu zorlukları aşmak için yöntemler geliştirdiğinizi kanıtlamış olursunuz. 

Doğru hazırlanmış bir iş planında olması gereken bilgiler, 

  • Ürün ya da hizmetin benzersizliği, 
  • Hedeflenen piyasa hakkında sektörel bilgiler 
  • Piyasa analizi
  • Piyasadaki potansiyel pay, pazarlama ve risklerin belirlenmesi
  • Hedef kitlenin belirlenmesi
  • Fiyat politikası hakkında bilgi
  • Bilanço tahminleri, ciro ve neticeler 
  • Muhtemel müşterilerin belirlenmesi

  • Örneğin Türkiye’de serbest meslek sahibi olarak aynı işi yapıyorsanız, gelir ve KDV beyannamelerinizi, sosyal sigorta evraklarınızı eklemeniz gerekir. Ya da bu sektörde maaşlı çalışmalarınız var ise, bu evrakları eklemeniz gerekir.
  • Ya da potansiyel müşterilerle halihazırda yapmış olduğunuz sözleşmeler var ise, bunlar da iş planına eklenir.
  • Daha önce ‘freelancer’ olarak çalışmış iseniz, yine bu çalışmalarınıza ilişkin sözleşmeler ile gelir belgeleri iş planına eklenir. 
  • Başvurunun en önemli kısmı, doğru ve iyi bir iş planı hazırlamaktır. Bu, yapacağınız işi iyi anladığınızı, piyasayı iyi analiz ettiğinizi, muhtemel risklerden haberdar olduğunuzu gösterir. 

Tecrübe ve Eğitim Önemli mi?

Eğitim zorunlu değildir ancak sektörle ilgili sertifikalar veya iş deneyimi gereklidir. Aynı sektörde daha önce çalışmış olmak avantaj sağlar.

Hayata geçirmek istediğiniz konuyla bağlantılı bir üniversiteden mezun olmanız ya da bu alanda master yapmış olmanız, bu ticari faaliyeti yürütebileceğinizi gösterir.

Eğer bu alanda uzun süre çalışmalarınız varsa, deneyiminiz de bu ticari faaliyeti yürütebileceğinizi gösterir.

  • Daha önce eğitimini almadığınız ya da tecrübe etmediğiniz bir iş kolunu, ilk defa Hollanda’da hayata geçirecekseniz, başvurunuz kabul edilmez.

Sermaye Göstermek Zorunda Mıyım? Sermaye Ne Olmalı?

Başvurucunun, Hollanda’da yaşam maliyetlerini karşılayabileceğini gösteren bir gelir ya da birikim göstermesi şarttır. Bu 2025 yılı için brüt €2.223’dur. Aile Birleşimi yapmak isteyenler için bu miktar farklılık gösterecektir.

Bunun dışında düşünülen iş modeli için başlangıçta yapılması gereken masrafların neler olduğu doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme ‘İŞ PLANI’na eklenir. Yapılan pazar analizleri ile işletmenin ne zaman ve ne şekilde kara geçmeyi hedeflediği detaylıca anlatılır.

Sonuç olarak sermaye gösterimi “zorunlu” olmasa da, işin hayata geçirilmesi için belli bir miktarın vakfedilmesi gerektiği açıktır.

Başvurumu Hollanda’da Yapabilir miyim?

Hollanda, bu başvuruları kişinin kendi ülkesinde Konsolosluk’lar aracılığı ile yapmasını istemektedir. Bu nedenle Hollanda içinden yapılan Ankara Anlaşması başvurularını genel olarak reddetmektedir.

Hollanda’nın bu tutumu, Ankara Anlaşması’na aykırıdır. Bu nedenle açılmış olan pek çok dava sonuçlanmayı beklemektedir. İleriki zamanlarda, başvuru sürecinin daha esnek olması beklenmektedir.

Bu nedenle öncelikle Konsolosluk aracılığı ile MVV vizesi alınmalıdır.

Oturum İznim Kaç Yıllık Olur?

Bu başvuru kapsamında verilecek oturum izni maksimum 2 yıl için verilir.


Sonuç

Ankara Anlaşması başvurusu için yukarıda gösterilen genel ve özel şartları taşıyor olmak gerekir. Kısa bir özetle adımları gösterecek olursak;

  • İş Modeli Oluşturulması
  • İş Planı Hazırlanması
  • Gerekli belgelerin toplanması
  • Başvurunun iletilmesi
  • Şirket kuruluşunun yapılması

Danışmanlık Hizmetleri

Başvurunun başarılı olması için profesyonel destek almak önemlidir. Yanlış planlanan bir başvuru reddedilebilir. Şirket kurma, iş planı hazırlama ve resmi prosedürleri takip etme konusunda uzman yardımı almak başarı oranınızı artırır.

Hollanda’da yaşamanın gerekliliklerini biliyor ve size her alanda destek sağlıyoruz.Hollanda ve Türkiye’deki ofislerimizle, iş fikrinizi geliştirme, başvuru hazırlama ve yasal süreçleri yönetme konusunda size rehberlik ediyoruz.

Daha fazla bilgi almak ve başvuru sürecinizi başlatmak için Türkiye Hollanda Hukuk Ofisi ile WhatsApp ya da İletişim sekmesinden iletişime geçebilirsiniz.

Av. Burçak GENÇEROĞLU SAYAR