Ankara Anlaşması
Anasayfa / Ankara Anlaşması
Ankara Anlaşması, 12 Eylül 1963 tarihinde Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında, ekonomik Türkiye’nın topluluğa katılma sürecinin sonunda ve ekonomik birliği sağlamak üzere imzalanmış bir anlaşmadır. Aslen ekonomik ve ticari bir anlaşma olan Ankara Anlaşması, bireysel haklar açısından önemli sonuçlar doğurur.
Ankara Anlaşması ile, Türk vatandaşlarına Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üye ülkelerde, iş arama, iş kurma, iş kurma halinde ülkeye yerleşme gibi çok önemli ayrıcalıklar sağlanmış Türk vatandaşlarının üye ülke devlet vatandaşlarından ayrı bir muameleye tabi tutulmaması amaçlanmıştır.
Özetle, Ankara Anlaşması ile serbest meslek sahibi Türk vatandaşları, oturum ve çalışma iznine başvurma hakkı elde eder.
Ancak, pratikte Ankara Anlaşması kapsamında iş kurmak ve oturum izni almak isteyen Türk vatandaşlarına çok da kolay bir şekilde oturum izni verilmediği, hatta bu kapsamda yapılan başvuruların %90’ının ‘evrak eksikliği’ nedeniyle reddedildiği bilinmektedir. Çokça Türk vatandaşı, başvurularının reddedilmesi nedeniyle AİHM’in yolunu tutmakta, çoğu zaman mahkemeden lehe kararlar almaktadır. Ancak bu lehe kararların uygulamaya çok da yansımadığı, başvurulan ülkelerin bir şekilde arka yolları dolanarak anlaşma ile Türk vatandaşlarına sağlanan hakları dolanmaya çalıştıkları görülmektedir.
Yine de, Ankara Anlaşması kapsamında üye ülke devletlerinde iş kurmak ve oturum izni almak, Türk vatandaşları için en kolay yollardan biridir. Ancak yukarıda bahsedilen uygulama hatalarından kaçınmak için en doğru yol, bir uzman ile beraber süreci yürütmek ve dosyanızı bu uzman ile beraber hazırlamaktır.
Kısaca Ankara Anlaşması kapsamında Hollanda’ya nasıl başvuru yapılabileceğinden ve hazırlanması gereken evraklardan bahsedelim.
NEDEN ANKARA ANLAŞMASI?
- Ankara Anlaşması kapsamında iş kurma ve oturum izni talebinizin kabul edilmesi halinde dil şartı aranmaz. Diğer vize türlerinde kişileri en çok zorlayan dil şartının burada olmaması başvuru yapan kimselere çok büyük kolaylık sağlar.
- Bu anlaşma kapsamında, eşinizin ve çocuklarınızın ve hatta anne ve babanızı dahi beraberinizde getirebilmeniz mümkündür. Böylece kimseyi arkada bırakmanıza gerek kalmaz.
- Beraberinizde getirdiğiniz kişilerin çalışma izni de olur. Böylece siz kurduğunuz işin gelişmesi ile ilgilenirken eşiniz/partneriniz çalışabilir ve ekonomik olarak size destek olabilir.
- Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile, fazlaca evrak ve başvuruya gerek kalmaksızın, kolayca ticaret yapabilme hakkınız olur.
Burada belirmekte yarar var ki, serbest meslek mensubu olarak aldığınız oturum izni ile ücretli olarak bir işte çalışmazsınız. Serbest mesleğinizi icra etmeniz ve iş planında ön gördüğünüz ciroları yapmanız beklenir.
NEDEN HOLLANDA?
- Hollanda göçmenler için entegrasyonu ve alışması en kolay ülkelerden biridir. Bir kere ülke küçük ve görece az bir nüfusa sahiptir. Bu az nüfus içerisinde göçmen sayısı oldukça yüksektir. Bu nedenle Hollandalılar ülkelerinde göçmen görmeye çok alışık olduğu için başka ülkeden gelmiş ve ülkelerinde çalışmak isteyen kişileri yadırgamazlar.
- Herhalde Hollanda’nın sağladığı en büyük kolaylıklardan biri dildir. Tüm toplumda İngilizce konuşma oranı %90’ın üzerindedir. Günlük hayatta İngilizce konuşmayan bir Hollandalı’ya rastalama olasılığınız çok düşüktür ve kimse sizi kendi dillerini konuşamadığınız için ayıplamaz. Bu nedenle, özellikle yerel dilin bilinmediği ilk yıllarda, entegrasyon ve iletişim çok kolaydır.
- Hollanda, girişimciler ve kendi işini kurmak isteyen kimseler için adeta bir cennettir. Genel olarak girişimcileri ve kalifiye kimseleri ülkeye çekmek için politika üretirler. Bu nedenle şirket kurmak, bir StartUp başlatmak diğer ülkelere göre çok daha kolaydır. Eğer yeterince yaratıcı bir fikriniz varsa, devlet bu fikrinizi geliştirmeniz için sizi her alanda destekler.
- Hollanda devleti, ülkede yaşayan insanların ev alarak yatırım yapmalarını herhangi bir şarta bağlamamıştır. Bu nedenle kira öder gibi ev sahibi olma fırsatından taze göçmen olarak bile faydalanabilmeniz mümkündür.
GENEL ŞARTLAR
Diyelim ki iyi bir fikriniz ve bu fikri hayata geçirebilecek tecrübeniz var ve bunu Hollanda’da yapmaya karar verdiniz. Ankara Anlaşması kapsamında yapılan başvurular için çokça evrak toparlamak ve birden fazla şartı karşılıyor olmak gerekir.
Genel şartlar, aslında herhangi bir vize veya oturum izni başvurusu için kişinin kendisinde bulunması gereken şartlardır. Bu genel şartlar;
- Türk pasaportuna sahip olmak
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Kamu düzeni ve ulusal güvenlik açısından herhangi bir tehlike oluşturmamak
- Bir suçtan hüküm giymemiş ve herhangi bir savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işlememiş veya terör eyleminde bulunmamış olmak
- Daha önce bir Avrupa ülkesinde illegal bir şekilde bulunmamış, sınırdaşı edilmemiş olmak
Yukarıdaki şartları sağlıyor iseniz, Ankara Anlaşması’nın özel şartlarını sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmelisiniz.
ÖZEL ŞARTLAR
Özel şartlar, Ankara Anlaşması kapsamında sağlamanız gereken şartlardır. Başvurumuzda hazırladığımız iş planları, tecrübe ve finansal durumunuzla ilgili toplarladığınız tüm belgeler aşağıda gösterilen üç temel şartı sağladığınızı kanıtlamak için yapılır. Bu üç özel şart;
- Çalışmalarınızla Hollanda’nın temel çıkarına hizmet ediyor olmanız.
- Çalışmalarınız sayesinde geçiminiz için yeterli kaynakları kalıcı ve bağımsız olarak sağlıyor olmanız.
- Çalışmaların ve girişimin gerçekleştirilmesi için gerekli yetkiye sahip olup, gerekli şartları karşılıyor olmanız. Bunun anlamı, gerekli izin belgelerine sahip olmanızdır.
Bu üç temel şart, aşağıda başlıklar halinde sıralayacağımız şartları sağlamayı gerektirir.
HOLLANDA’NIN TEMEL ÇIKARI
Bulduğunuz iş fikri Hollanda’nın temel çıkarına hizmet etmelidir. Bu demektir ki iş fikrinizin Hollanda’da bir ihtiyacı karşılaması ve Hollanda ekonomisine pozitif bir katkı sağlaması beklenir.
Göç ve Vatandaşlık Dairesi iş fikrinizin bu şartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirmesi için, iş planınızı Hollanda Girişimci Destek Dairesi’ne (RVO) gönderir. RVO her ne kadar geliştirdiği bir puanlama sistemi ile iş planının Hollanda ekonomisine pozitif bir katkı yapıp yapmayacağını değerlendirmekte ise de, bu puanlama Türk vatandaşlarına uygulanmaz.
Örneğin normal puanlama sisteminde, üniversite mezunu olmak ya da master yapmış olmak daha yüksek puan almayı gerektirir. Ancak bu Türk vatandaşlarına uygulanmayacağından, üniversite mezunu olan bir kimse ile olmayan bir kimsenin iş fikri, eşit şekilde değerlendirilir. Değerlendirmenin bu şekilde yapılması Türk vatandaşları için olumlu bir durumdur.
Ancak her ne kadar puanlama sistemi geçerli olmasa da, iş fikrinizi oluşturmak istediğiniz sektörde bir eğitiminizin bulunması, buna ilişkin bir master derecenizin bulunması, başvurunuzu olumlu etkileyecektir.
İŞ PLANI
İş planı, gerçekleştirmek istediğiniz iş fikrinin nasıl gerçekleştirileceği, süreçlerin nasıl işleyeceğine yönelik hazırlamanız gereken bir plandır. Bu planda temel olarak ürün ve finansal kaynaklar göz önünde bulundurularak gelecek hedefleri ortaya konur. Süreçte karşılaşabilecek sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ortaya konur. Böylece yapacağınız iş hakkında detaylı bir fikir sahibi olduğunuz, karşılaşabileceğiniz zorlukları öngördüğünüz, bu zorlukları aşmak için yöntemler geliştirdiğinizi kanıtlamış olursunuz.
Doğru hazırlanmış bir iş planında olması gereken bilgiler,
- Ürün ya da hizmetin benzersizliği,
- Hedeflenen piyasa hakkında sektörel bilgiler
- Piyasa analizi
- Piyasadaki potansiyel pay, pazarlama ve risklerin belirlenmesi
- Hedef kitlenin belirlenmesi
- Fiyat politikası hakkında bilgi
- Bilanço tahminleri, ciro ve neticeler
- Muhtemel müşterilerin belirlenmesi
Eğer hali hazırda, belirlediğiniz iş fikri ile ilgili çalışmalarınız varsa ya da aynı sektöre çalışmakta iseniz bunlara ilişkin bilgi ve belgelerin de iş planına eklenmesi gerekir.
Örneğin söz konusu sektörde zaten Türkiye’de çalışmakta iseniz, gelir ve KDV beyannamelerinizi, sosyal sigorta evraklarınızı eklemeniz gerekir.
Ya da potansiyel müşterilerle halihazırda yapmış olduğunuz sözleşmeler var ise, bunlar da iş planına eklenir.
Daha önce ‘freelancer’ olarak çalışmış iseniz, yine bu çalışmalarınıza ilişkin sözleşmeler ile gelir belgeleri iş planına eklenir.
Başvurunun en önemli kısmı, doğru ve iyi bir iş planı hazırlamaktır. Bu, yapacağınız işi iyi anladığınızı, piyasayı iyi analiz ettiğinizi, muhtemel risklerden haberdar olduğunuzu gösterir.
TECRÜBE VE EĞİTİM
Yukarıda bahsedildiği gibi, Türk vatandaşlarının yapacağı başvurular kapsamında herhangi bir eğitim derecesi aranmamaktadır. Yani ilkokul mezunu bir kimse de, doğru bir iş planı ve fikri ile başvuru yapabilir. Ancak iş planında belirlenen işi hayata geçirebileceğinizi kanıtlamanız aranır.
Hayata geçirmek istediğiniz konuyla bağlantılı bir üniversiteden mezun olmanız ya da bu alanda master yapmış olmanız, işi hayata geçirebileceğinize bir karinedir.
Ancak belirtildiği üzere eğitim şart değildir. İşi gerçekleştirebileceğinize ilişkin tecrübe gösterebilmeniz de mümkündür. Aynı sektördeki daha önceki çalışmalarınız, Türkiye’de hali hazırda aynı sektörde çalışıyor olmanız, işi gerçekleştirmek için gerekli yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayabilir.
Yine iş fikriniz kapsamında almış olduğunuz kurs ve sertifikalar, bu alanda kendinizi geliştirdiğiniz ve işi gerçekleştirmek için yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayabilir.
Örneğin Türkiye’de şoför olarak çalıştınız ve Hollanda’da bir kuaför salonu açmak istiyorsunuz. Eğer daha önce bu sektörde bir tecrübeniz yoksa, almış olduğunuz kurs ve sertifikalarınız yoksa, çok yüksek ihtimalle başvurunuz reddedilir.
Bu nedenle, iş fikrinizi mevcut tecrübeleriniz ve eğitimlerinizden yola çıkarak oluşturmak gerekir.
SERMAYE
Ankara Anlaşması başvuruları kapsamında başvurucuların herhangi bir sermaye göstermesi şartı yoktur. Ancak tabiki de uygulamada sermaye gösterilmeden yapılan başvurular reddedilir. Bu da mantıklıdır. Çünkü herhangi bir sermayeniz olmadan dükkan açabilmeniz, müşterilere ulaşmak için reklam yapabilmeniz mümkün değildir. Bu nedenle iş planında yazılı fikri hayata geçirebileceğinize ilişkin doğru bir sermayenin gösterilmesi beklenir.
Yine, gerçekleştirmek istediğiniz işten ilk günden para kazanmaya başlamanız mümkün olmayacağından, belli bir süre konaklama ve günlük harcamalarınızı karşılayabileceğinizi gösterir bir sermaye göstermek önemlidir.
Özellikle aileniz ile birlikte gelmek istiyorsanız, göstereceğiniz gelir ve sermayenin bu oranda artması beklenir. Çünkü bu halde finansal olarak sorumlu olduğunuz kişi sayısı artmakta ve bu kişilerin finansal geçimlerini sağlayabileceğinizi kanıtlamanız aranmaktadır.
Bu nedenle her ne kadar sermaye göstermek kağıt üzerinde zorunlu olmasa da, uygulama kapsamında zorunludur. Göstereceğiniz sermaye, yapacağınız işe göre değişiklik gösterir.
NEDEN BİR UZMANDAN YARDIM ALMALIYIM?
Ankara Anlaşmasına başvurmak istiyorsanız, yukarıda kısaca bahsedilen şartları sağladığınıza yönelik hacimli bir dosya hazırlamanız gerekir. Bu nedenle en başından itibaren her adımın doğru planlanması, bu yol haritası kapsamında evrakların oluşturulması önem arz eder. Sürecin detaylıca takip edilmesi zorunluluğunu anlamak gerekir.
Başvurunun titizlikle hazırlanması ve sürecin detaylıca takip edilmesi zorunluluğu nedeniyle doğru ve uzman kişilerden yardım almak, başvurunuzun reddedilmesi ihtimalini düşürür. Her aşama doğru kurgulanması ve yürütülmesi gereken adımlar barındırır. Tek kişi olarak tüm süreci yönetebilmeniz mümkün olmayabilir.
Hollanda ve Türkiye’de bulunan ofislerimiz aracılığı size kapsamlı bir danışmanlık hizmeti sağlıyor, iş fikrinizin değerlendirilmesinden iş planınızın hazırlanmasına kadar her adımda size ihtiyacınız olan desteği sağlıyoruz. Hollanda’da yaşamanın gerekliliklerini biliyor ve size her alanda destek sağlıyoruz.
Eğer iş kurmak istediğiniz sektörü biliyor ama yapacağınız işi netleştiremiyorsanız, Hollanda devletinin kabul sağladığı iş fikirlerini göz önünde bulundurarak iş fikrinizi geliştirmenize yardımcı oluyoruz.
Doğru ve detaylı analizler içeren iş planınızı hazırlıyoruz.
Şirketinizin kurulması ve faaliyete başlamanız için gerekli olan adımların atılması noktalarında size danışmanlık yapıyoruz.
Baroya kayıtlı avukatlar aracılığı ile danışmanlık sağlıyoruz. Böylece görüştüğünüz kimselerin gerçek kimseler olduğunu ve gerçek bir hizmet aldığınızdan emin olabiliyorsunuz.
Detaylı bilgi almak, iş fikrinizi geliştirmek, başvuru yapmak için gerekli niteliklere sahip olup olmadığınız öğrenmek için bizimle iletişime geçebilir, online ya da yüz yüze randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.