Hollanda dışında seyahat ederken muhtemelen geçerli bir oturum iznine, pasaporta ve bir vizeye ihtiyacınız vardır. Geçerli bir oturum izniniz olduğu durumlarda Schengen bölgesindeki seyahatlar için vize gerekmez. Bazı durumlarda, seyahat edilecek tarihlerde yeni bir oturum izni başvurusu ya da ilk defa oturum izni başvurusu ya da kayıp ve çalıntı gibi sebepler nedeniyle geçerli bir oturum izni gösterebilmek mümkün olmayabilir. İşte bu gibi durumlarda hem Schengen bölgesi içerisinde serbestçe seyahat edebilmek hem de Hollanda’ya geri dönebilmek için ‘Return Visa’ denilen geri dönüş vizesine ihtiyacınız vardır.
Pasaportunuza işlenecek bu geri dönüş vizesi ile Hollanda’da bulunma izniniz olduğunu gösterirsiniz. Bu vize, IND (Hollanda Göçmenlik Bürosu) den talep edilen belgelerin sunulması ile alınabilir. Geri dönüş vizesi prosedürüne, kısaca göz atalım.

Öncelikle, geri dönüş vizesi için IND’den bir randevu oluşturmanız gerekir. Randevuya genellikle geçerli bir pasaport, rezervasyon onayı içeren mail, eğer elinizde var ise oturum izni kartınız, kartın kaybolması ya da çalınması halinde polise yapılan ihbarı kanıtlar belge ile gitmek yeterlidir. Ayrıca bir sebebiniz var ya da özel sebepler ile bu vize çeşidine başvuruyor iseniz, durumunuzu kanıtlar her türlü belgeyi yanınızda götürmeniz gerekir.
Türk vatandaşları ve aileleri için başvuru ücreti Ankara Anlaşması gereği 52 Euro, diğer ülke vatandaşları için 177 Euro’dur (2024). Ücretin online olarak ödenmesi mümkün olmayıp randevu gün randevu yerinde nakit ya da kart ile ödenebilir. Kredi kartı geçersizdir.
Aşağıdaki durumlarda, geri dönüş vizesi için başvuran kimselerin ücret ödemesi gerekmez.
- Hollanda’ya MVV vizesi ile seyahat ettiniz ve ancak oturum izni kartınız henüz hazır değil.
- 1 aydan az bir süre için oturum izni uzatması aldınız ve bu nedenle tarafınıza yeni bir oturum izni kartı gönderilmedi.
- Oturum izni için (uzatma için) başvuru yaptınız ancak IND karar verme süresi içinde karar vermedi.
- Geçerli bir diplomatik pasaportunuz var.
- Daha önceki oturum izniniz Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu, İsviçre vatandaşı aile bireyi dolayısı ile alındı.
IND, olumlu ya da olumsuz kararını randevu sırasında sunulan belgelere dayanarak verir. Eğer karar olumlu ise, aynı günden başlamak üzere pasaportunuza vize işlenir. Vizenin geçerlilik süresi kişisel durumunuza ve başvuruda sunduğunuz evraklara göre değişse de, en fazla 3 ay için verilir. Çok ender rastlanan bazı istisnai durumlarda vizenin 12 aya kadar verilmesi mümkün olabilmektedir.
Eğer ki Hollanda’da değilseniz, oturum izni kartınız çalındı ya da kaybolduysa, ya da süresi bitti ise, bulunduğunuz yerden Hollanda Giriş Vizesi (Entry Visa)’ne başvurmanız gerekir. Giriş Vizesi ile ilgili olan yazımızı, makaleler kısmından bulabilirsiniz.
Tüm bu süreçlerde hak kaybına uğramamak, Hollanda’ya giriş ya da çıkışınızda gümrük memurları ile problem yaşamamak, yasal ikâmetgahının ve seyahate devam edebilmek için, tarafımıza ulaşabilir ve uzman avukatlar aracılığı ile bilgi edinebilirsiniz.